Doç. Dr. Emre Uğur'un ortak olarak yer aldığı INVERSE projesi, 8 Milyon Avro toplam bütçe ile Ufuk Avrupa bünyesinde CL4-2023-DIGITAL-EMERGING çağrısı kapsamında kabul edilmiştir.

Doç. Dr. Emre Uğur'un ortak olarak yer aldığı INVERSE projesi, 8 Milyon Avro toplam bütçe ile Ufuk Avrupa bünyesinde CL4-2023-DIGITAL-EMERGING çağrısı kapsamında kabul edilmiştir.

HORIZON-CL4-2023-DIGITAL-EMERGING-01-01: Novel paradigms and approaches, towards AI-driven autonomous robots (AI, data and robotics partnership) (RIA) çağrı başlığı altında ortağı olarak başvurduğu “INteractive robots that intuitiVely lEarn to inVErt tasks by ReaSoning about their Execution” INVERSE akronimli proje, Komisyon değerlendirmesi sonucu 14 puan almıştır. Proje konsorsiyumunda 11 kuruluş yer almakta olup, Boğaziçi Üniversitesi’nin almaya hak kazandığı bütçe 745 bin Avro olmakla birlikte projenin toplam bütçesi 8 milyon Avrodur.

 
INVERSE projesi, sürekli öğrenme yaklaşımını benimseyerek, robotlara temel bilişsel yetenekleri sağlamayı amaçlamaktadır. İlk önce insan düzeyindeki belirlemelerden başlangıç bilgisini oluşturmak için kullanılan bir başlangıç aşamasından sonra, robot kendi deneyimine ve insan geri bildirimine dayanarak repertuarını geliştirir. Bu deneyim odaklı strateji, farklı sorunları ele almayı mümkün kılar, örneğin farklı bir alanında bir görevi yerine getirmeyi, hata tespit ve düzeltme sorunu olarak çözmeyi. INSERSE de insanların merkezi bir rolü vardır, çünkü denetimleri, çözümü üretim senaryolarında kullanıma uygun hale getiren rafine döngüsünün karmaşıklığını sınırlamaya yardımcı olur. Geliştirilen çözümlerin etkinliği, gerçek çalışma ortamlarının gerçekçi bir uygulaması olacak şekilde tasarlanmış olan iki tamamlayıcı kullanım örneğinde gösterilecektir.
 
TUBİTAK haberi için tıklayın.

 

Bize Ulaşın

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Boğaziçi Üniversitesi,
34342 Bebek, İstanbul, Türkiye

  • Telefon: +90 212 359 45 23/24
  • Faks: +90 212 2872461
 

Bizi takip edin

Sosyal Medya hesaplarımızı izleyerek bölümdeki gelişmeleri takip edebilirsiniz