WomenTechMakers Istanbul Ada Lovelace Day, November 7, 2015 1:00 PM @ CmpE Building - A2
Title: Ada Lovelace Günü
Date: 7 Kasım 2015
Time: 13:00-16:00
Venue: A2, ETA-A Binası, Boğaziçi Üniversitesi
Etkinlik hakkında ve kayıt bilgisi: https://www.eventbrite.com/e/evet-yapabiliriz-ada-lovelace-gunu-women-techmakers-istanbul-tickets-19235649345
13 Ekim Bilgisayar dünyasındaki ilk kadın olan Ada Lovelace günüydü. Gecikmeli de olsa hem Ada'yı ve onun çalışmalarını tanımak ve birlikte konuşmak, hem günümüz Ada'ları olarak sahip olduğumuz imkanları öğrenmek, hem de Women Techmakers İstanbul topluluğu olarak sizlerle tanışmak için Boğaziçi Üniversitesi CMPE bölümünün desteği ile 7 Kasım'da bir araya geliyoruz.
Ada Lovelace Kimdir?
1815 yılında Londra'da doğdu. Şair babası ve matematiğe düşkün bir annesi vardı, babası onun edebiyatla değil bilimle ilgilenmesini istedi. Ada Lovelace matematik aşığıydı. Henüz 13 yaşındayken uçan bir makine tasarlayıp, bütün momentsel hesaplarını yaptı. 17 yaşına kendine bir hedef koydu ve matematik ve teknolojiye yöneldi. 1840 yılına gelindiğinde hepimizin matematik dünyasında sıklıkla duyduğu De Morgan'dan matematik dersleri almaya başladı.
Lovelace, İngiltere'de 1832 yılına kadar kadınların bilimsel tartışmalara katılmalarına izin verilmediği ve akademik yayın yapmanın hayal olduğu bir dönemde, kadın olduğunun belli olmaması amacı ile isminin baş harfleri olan "A.A.B."yi kullanarak, bilgisayar üzerine bilimsel bir dergide ilk akademik yayını yapan ilk kadın olma başarısını gösterdi.
Hayatındaki en önemli gelişme mekanik bir bilgisayar tasarlayan İngiliz Charles Babbage'ın makinesi üzerine yazılmış bir Fransızca makaleyi tercüme ederek İngiliz mühendise göndermesiyle başladı. Oldukça etkilenen Babbage, Lovelace Kontesi Ada'dan söz konusu makaleye kendi notlarını da eklemesini istedi. Lovelace, çevirdiği makalenin üç katı uzunluğuna erişen kendi orijinal notlarını Babbage'a gönderdi ve aralarında ortak bir çalışma başladı. Lovelace'a göre bu tür bir makine uygun şekilde programlanırsa karmaşık müzik eserleri bestelemek, grafik üretmek ve karmaşık matematiksel problemleri çözmek vb. için kullanılabilirdi. Lovelace, Babbage'a gönderdiği mektuplarda söz konusu makinenin belli ve sonlu sayıda adımdan oluşan bir plan kullanarak ne şekilde Bernoulli sayılarını hesaplayabileceğini anlattı. Bu anlatım bilgisayar tarihinde somut bir makineye uygulanabilecek olan ilk "bilgisayar programı" olarak bilinmektedir.
1979 yılında, ABD Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen meşhur programlama dillerinden birine de onun onurununa "ADA" ismi verildi.