Türkiye’nin ilk çoklu robot sistemini geliştiren, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğindeki ekip, Temmuz ayında Çin’de düzenlenen 19.Uluslararası Robocup Yarışması’na robotlardan oluşan futbol takımıyla katılarak çeyrek final derecesiyle Türkiye’ye döndü. Boğaziçi Üniversitesi bu başarıyla Robocup 2016'ya ön eleme olmadan katılma hakkı elde etti.
Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğinde, yüksek lisans ve doktora öğrencileri Okan Aşık (Takım Kaptanı), Binnur Görer, Metehan Doyran, Berna Erden, Yasemin Usta ve Bahar İrfan’dan oluşan Boğaziçi Üniversitesi ekibi, 12 değişik kategoride yarışmanın yapıldığı etkinliğe beş robottan oluşan futbol takımı ile katıldı. İnsansı robotlarla futbol liginde yarışan ekip, Türkiye’yi başarıyla temsil ederek çeyrek final derecesiyle şampiyonadan ayrıldı.
Boğaziçi Üniversitesi ekibi bu başarısıyla gelecek yıl Leipzig'de (Almanya) düzenlenecek olan Robocup2016'ya, ön elemeye girmeden katılma hakkı elde etti.
40’tan fazla ülkeden üç bini aşkın yarışmacının katıldığı etkinlikte yapay zekâ, robot bilimi ve robot teknolojisindeki gelişmeler düzenlenen sempozyumlarda tartışıldı. Ayrıca, robot futbolu, arama-kurtarma ve robotların günlük hayatta kullanımı gibi başlıklar çerçevesinde ligler düzenlendi.
İlki 1997’de yapılan ve her yıl farklı bir ülkede, olimpiyat veya dünya futbol şampiyonası gibi etkinliklerle beraber düzenlenen Uluslararası Robocup Yarışması 2011 yılında Türkiye’de ilk defa Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilmişti.
2050’de robotlar- insanlar Dünya Şampiyonası maçı FİFA kurallarına göre yapılacak
Aynı zamanda Robocup’ın Dünya Federasyonu Heyeti üyesi olan Prof. Dr. H. Levent Akın, bu yarışmanın asıl amacının 17 Temmuz 2050 tarihinde Dünya Futbol Şampiyonası’nda galip gelen ve gerçek futbolculardan oluşan bir takımla, sadece robotlardan oluşan bir futbol takımının mücadelesini tüm dünyaya izlettirmek olduğunu belirtti. Akın, bu maçın FİFA kurallarıyla oynanacağını sözlerine ekledi.
Robot teknolojisinde dünyadaki son gelişmelere bakıldığında, böyle bir karşılaşmanın 2050 yılından çok daha erken bir tarihte de mümkün olabileceğine dikkat çeken Akın, dünyada robot teknolojisindeki son trendleri ve gelecek öngörülerini ise şöyle ifade etti: ‘’Dünyada genellikle robot teknolojisinde hibrid teknolojilerin uygulandığını görüyoruz. Örneğin iki ayaklı bir robotun düz olmayan bir yüzeyde yürümesi için tekerlekli bir robot kurgusu daha fazla öne çıkıyor. Robotlar gelecek 10 yıla kalmadan hepimizin günlük hayatında olacak. Robot teknolojisi, kullanım alanı itibariyle şimdi kullandığımız cep telefonları gibi olacak. Mesela günlük hayatta ev hizmetlerinde daha fazla robot kullanımı olacağını söylemek mümkün. Üstelik önümüzdeki beş yıl içinde bu teknolojilere çok daha kolay erişimimiz olacak ve bu teknolojilerin satın alınabilir fiyatlara geldiğini göreceğiz’’.
Robocup 2015 ile ilgili daha fazla bilgi için: www.robocup2015.org